fbpx

FRIVILLIGE: En direkte linje til hjælp

Henrik og Niels Erik fra Virum er blandt de 90 frivillige, der et par gange om måneden taler med de mennesker, der ringer til Linien, fordi de har behov for at tale med en anonym om, hvad der tynger deres liv. Linien får omkring 11000 opkald årligt.

Af Pernille Borenhoff

Mens flertallet af alle danskere var sammen med familie eller venner den 31. december for at markere afslutningen på 2015, sad Virumborgeren Henrik Lodberg Olsen i en lejlighed på Frederiksberg og talte i telefon med flere fremmede mennesker. Henrik havde nemlig meldt sig til at tage aftenvagten på Linien, der er et landsdækkende tilbud om gratis og anonyme telefonsamtaler.I seks år har han cirka to gange om måneden haft vagter her. Sidste år havde han vagten juleaften, og den gik helt anderledes, end han havde forventet.

“Jeg havde troet, at det ville være meget følsesladet, men sådan var det ikke. Det var som en helt almindelig aften,” siger han.

Lyttende nærvær

Linien modtager omkring 11000 opkald på et år. Ofte fra ensomme mennesker. Flere af dem, der ringer, har psykiske lidelser og er inde i ‘systemet’, mens andre kan være pårørende, der har brug for at tale ud med et menneske, som de ikke kender. Nogle er studerende, der har kærestesorger, og andre igen er unge, der føler sig ensomme.Men fælles for samtalerne er, at de varer cirka 30 minutter, er gratis og anonyme, samt at man ikke efterfølgende bliver registreret eller stillet til ansvar for sin opringning.

“Vores primære opgave er at lytte nærværende, at få personen til at folde sit problem ud, spørge ind til det, der er svært og hjælpe vedkommende videre i livet,” siger Henrik.

Han meldte sig som frivillig for seks år siden, da han så en annonce i HR-afdelingen hos Oticon, hvor han arbejder som ingeniør.

“Jeg havde aldrig tidligere lavet frivilligt arbejde, men var et sted i livet, hvor der skulle ske noget nyt efter en skilsmisse. Jeg havde brug for at se nye veje,” siger han.

Tilfredsstillende at hjælpe

Niels Erik Holm Christensen, der ligeledes bor i Virum, meldte sig som frivillig i Linien for tre år siden. Også han havde set et opslag hos Oticon, hvor han tidligere arbejdede som ingeniør.”Jeg havde heller ikke været frivillig før, men jeg søgte noget, hvor jeg kunne anvende det menneskelige aspekt som supplement til den tekniske verden, jeg ellers færdes i. Jeg havde netop afsluttet en NLP-uddannelse og så også her en mulighed for at gøre brug af den i et frivilligt arbejde,” siger Niels Erik.

Begge er de enige om, at det er meget tilfredsstillende at hjælpe andre.

“Jeg har fredagsvagter hver anden uge. Og selvom jeg har først har været på arbejde og derefter 4 timer på Linien, er jeg ikke træt, når jeg går hjem. Du bruger din anden hjernehalvdel, når du bruger dig selv som værktøj i samtalen,” siger Henrik, der straks suppleres af Niels Erik.

“Det er meget tilfredsstillende at afslutte en hverdag med samtaler med folk, der har brug for en at tale med. Du kan ofte se et hurtigt resultat af din samtale, og jeg er oftest glad, når jeg går hjem fra en vagt,” siger han.

Indsigt i livet

De 90 frivillige, som er tilknyttet Linien, har en bred livserfaring, og man skal være over 28 år, for at kunne arbejde her. Alle bliver uddannet til at tale med folk, der har det svært. Der er op til tre på vagt ad gangen, og de er ifølge Henrik og Niels Erik gode til at støtte hinanden. Og der er altid en lønnet ansat tilstede sammen med de frivillige. Det betyder, at samtalepartneren kan få talt særligt vanskelige samtaler igennem, når røret er lagt på.”Vi skal bare være os selv. Og hjælpe dem, der ringer, med at åbne op for deres problem. Vi kommer ikke med løsninger, men prøver at hjælpe folk til selv at få øje på, hvor de vil hen, og hvad det er, der er vigtigt for den enkelte her i livet,” siger Henrik.

Ifølge Henrik og Niels Erik er ‘guleroden’ for de frivillige, at de ud over at hjælpe nogle, der det svært i livet, også selv udvikler sig.

“Vi få tilbudt kurser, vi arbejder sammen med dejlige mennesker, jeg føler mig anerkendt for min indsats, og det giver mig en enorm indsigt i livet,” siger Niels Erik.

Publiceret i Lyngby-Tårnbæk Lokalavis: 13. Januar 2016 10:00
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.